Ik en mijn visie

Ik ga liever ten onder met mijn eigen visie dan met die van een ander…

Mijn visie op het verpleegkundige vak duidelijk beschreven in een internetpagina


Het mooiste beroep ter wereld, dat steeds in beweging blijft (letterlijk en figuurlijk)

Het verpleegkundig vak, een mooi en breed vak. Van kinder- tot ouderenzorg, van fysieke tot aan mentale gezondheidsproblematiek de verpleegkundige is overal te vinden. Maar wat of wie is een verpleegkundige nou precies. Volgens de Dike van Dale is een verpleegkundige: een gediplomeerd verpleger, verpleegster. Een verpleger: man die verpleegt. En betekent verplegen op zijn beurt weer: verzorgen; een zieke verplegen. Het woord verpleegkundige is dus terug te leiden naar verzorgen, iets wat in mijn visie zeker een kernwaarde is binnen het vak. Echter zou het de verpleegkundige tekort doen om het vak weg te zetten als alleen verzorgend. De International Council of Nurses (ICN) geeft de volgende definitie van het vak verpleegkunde: “Nursing encompasses autonomous and collaborative care of individuals of all ages, families, groups and communities, sick or well and in all settings. Nursing includes the promotion of health, prevention of illness, and the care of ill, disabled and dying people. Advocacy, promotion of a safe environment, research, participation in shaping health policy and in patient and health systems management, and education are also key nursing roles. (ICN, 2002)”. De ICN trekt het vakgebied dus veel breder, iets wat in mijn visie niet meer dan terecht is. De verpleegkundige is allang niet meer bezig met alleen het verzorgen van de client maar ook met het coördineren en plannen van de zorg van een client. Daarnaast is de verpleegkundige ook bezig met het bevorderen van de gezondheid, onderzoek doen naar hoe de zorg beter kan en bezig met het educateren van zichzelf en andere. Dat laatste is ook een punt wat erg belangrijk is mee te nemen met het oog op de toekomst van het vakgebied.

De toekomst is onvoorspelbaar, zo ook de toekomst van de verpleegkundige en de gezondheidszorg. Echter kunnen er wel voorspellingen over de toekomst gemaakt te worden. De Sociaal economische raad (SER) heeft in juni 2020 een rapport opgesteld over de toekomstbestendigheid van de zorg. Wat ik hierin vooral opvallend vond is het feit dat er in de toekomst een stuk meer collega’s nodig gaan zijn. Er wordt verwacht dat er in 2040 2 miljoen mensen op de arbeidsmarkt werkzaam moeten zijn i.p.v. de 1.4 miljoen die er nu aanwezig zijn. Ik denk het onrealistisch is dat er zoveel mensen bijkomen en daardoor het vak verpleegkundige zal moeten veranderen in de toekomst.

Ik denk dat ten eerste de zorg gericht gaat zijn op preventie, dit onder het motto “voorkomen is beter dan genezen”. Door te voorkomen wordt de zorg goedkoper en doordat er minder mensen nodig zijn uiteindelijk weer goedkoper. Zoals het RIVM ook aangeeftis preventie een goede en kosteneffectieve manier om de volksgezondheid te verbeteren. Ten tweede denk ik dat het essentieel wordt om als verpleegkundige in de toekomst meer oog te hebben voor de mantelzorger. Doordat mensen ouder worden (CBS) dan vroeger en personeel steeds schaarser zal worden zullen er ook minder plekken beschikbaar zijn voor mensen in verpleeghuizen, een trend die nu al zichtbaar is (ZN, Landelijke rapportage wachtlijsten Verpleging & Verzorging (Wlz)). Daarom ben ik van mening dat mensen later vaker en langer een beroep moeten doen op mantelzorgers. Dit zou dan in combinatie moeten gaan met e.v.t. ondersteuning vanuit thuiszorgorganisaties, al verwacht ik dat ook deze sector in de toekomst zal gaan lijden onder een grote druk door een toenemend aantal cliëntaanvragen en schaarste aan personeel. Daarom denk ik dat er in de toekomst een derde middel van groot belang gaat zijn om de verpleegkundige te helpen. Dit zal de inzet van e-health gaan zijn. E-health (Dikke van Dale: gezondheidszorg, verleend met behulp van de computer). Door het inzetten van e-health kan een cliënt vanaf afstand geholpen geworden en vanuit het desbetreffende persoon zijn/haar leefomgeving. Ook kan e-health bepaalde dingen uit handen nemen van de verpleegkundige, met als mooi voorbeeld hiervan isde “Medido”. Echter blijkt uit onderzoek van de rijksoverheid wel dat lager opgeleiden en ouderen nog vaker moeite hebben met de e-health, het lijkt me daarom wel essentieel om te blijven controleren of de ingezette e-health oplossing veilig en toepasbaar is.

Later in mijn vak zal ik mijn verpleegkundig leiderschap ook inzetten om via evidence based practice en een onderzoekende visie te kijken hoe e-health op mijn werkomgeving toegepast kan worden. Als kind heb ik altijd al een diepe fascinatie gehad voor digitale wereld en met een grote leergierigheid gekeken naar de apparaten om ons heen en hoe ze ons leven makkelijker kunnen maken. Dit wil ik later graag meenemen naar mijn werkveld, de fascinatie en het gemak wat apparaten kunnen bieden. Zo wil ik proberen als rolmodel voor e-health verschil te maken voor uitkomsten van patiënten, collega-medewerkers, zorgorganisatie en de maatschappij. Wat hierbij natuurlijk essentieel is, is om de trends rondom het gebied van de e-health in de gaten te blijven te houden. Door tijdens mijn professionele carrière te blijven leren over e-health, kan ik optimaal informeren over e-health. Daarnaast om op professioneel niveau met collega’s te kunnen sparren (of andere collega’s te informeren) moet je ook de laatste trend in de gaten houden. Het in de gaten houden van de laatste trends vind ik dus ook een onderdeel van je professionele gedrag later in het werkveld.

Blog op WordPress.com.

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag